Landelijke zeilwedstrijden 2023 (LSZW)

11-10-2023 · Juul Schroyens
de bemanning van de 828 Tonijn die de beker in ontvangst neemt op de landelijke scouting zeilwedstrijden 2023 in Zeewoldede bemanning van de 828 Tonijn die de beker in ontvangst neemt op de landelijke scouting zeilwedstrijden 2023 in Zeewolde

Dit jaar hebben we ons met de 828 weten te kwalificeren voor de landelijke zeilwedstrijden 2023 (LSZW). Dit was echter niet mijn eerste keer dat ik mee mocht zeilen bij de landelijke scouting zeilwedstrijden, de vorige keer dat ik hier aanwezig was ben ik op de 3e plaats geëindigd. Dit jaar gingen we uiteraard net zoals vorig jaar voor de eerste plek alleen moesten we het deze keer wel zien waar te maken. Ook de 362, 677 en de 1065 hebben zich dit jaar weten te kwalificeren.

De eerste dag

We zijn die vrijdag met veel zin en een goede wedstrijdmentaliteit vertrokken naar Harderwijk. Na de eerste koude nacht hebben we zo min mogelijk gegeten om de kilootjes aan boord te besparen en zijn we het water opgegaan. Het hele weekend heeft er een heel goede wedstrijd wind gestaan. Na de eerste dag stonden wij met de 828 op de eerste plek en had de 677 de tweede plek weten te bemachtigen. Om de wedstrijden even te vergeten hebben we zaterdagavond met alle verkenners nog een avondspel gespeeld en zijn daarna vroeg naar bed gegaan. De tweede nacht was nog kouder dan de eerste nacht en iedereen sliep met meerdere truien en sokken aan.

de bemanning van de Tonijn 828 maakt de boot klaar voor de wedstrijd bij de landelijke zeilwedstrijden (LSZW) in Zeewolde
de Tonijn 828 vaart voor de wind op de landelijke zeilwedstrijden (LSZW) in Zeewolde

De wedstrijd op zondag

Op zondag gingen we weer varen en na de eerste wedstrijd had de 677 niet een al te hoge plek weten te behalen. Dit betekende alleen dat de 392 die eerst gelijk stond met de 677 nu de vaste 2e plek had weten te bemachtigen en wij nog maar met 2 punten voorstonden. En nu was er een nieuwe tegenstander bijgekomen de 801 had de 3e plek weten te bemachtigen. Dit samen met nog een wedstrijd die we moesten varen, kwam de spanning toch wat hoger dan verwacht. Het 5 minuten sein was gegeven en we gingen ons klaarmaken om de laatste wedstrijd te varen. De 392 en wij hadden allebei een redelijk goede en gelijktijdige start. We wisten al dat de 392 super scherp aan de wind kon varen en daar had hij op de eerste rak ook zeker goed gebruik van gemaakt. Dit zorgde ervoor dat wij een stuk lager lagen. We hadden gelukkig nog bijna een hele wedstrijd om dit goed te maken.

de Tonijn 828 vaart voor de wind op de landelijke zeilwedstrijden (LSZW) in Zeewolde

Toen we ons laatste aan de windse rak gingen maken om de bovenste boei te halen zagen we ineens dat de 801 ook nog voor ons lag. Wij lagen gelukkig wat hoger en hadden dus al een voordeel. We kwamen bijna tegelijkertijd aan bij de bovenste boei alleen wij hadden het recht op ruimte bij de boei dit betekende dat wij met hogere snelheid de 801 onderlangs voorbij konden steken en dat we de binnenbocht hadden bij de boei. Toen lagen we eigenlijk met de 392 en de 801 naast elkaar, ik wist dat we bij de spreiding boei weer de binnenbocht moesten hebben om het grootste voordeel te hebben. Gelukkig lagen de 392 en de 801 elkaar te hinderen waardoor ze snelheid verloren en mijn wind niet konden afpakken hierdoor konden we met een redelijke snelheid en voorsprong de overwinning pakken.

de Tonijn 828 vaart voor de wind op de landelijke zeilwedstrijden (LSZW) in Zeewolde

Meer artikelen